Jeanne Bakker overleefde bombardement Rotterdam  • Jeanne Bakker overleefde bombardement Rotterdam

Als bijna driejarige peuter overleefde Jeanne Bakker tijdens de Tweede Wereld Oorlog, ternauwernood het bombardement op Rotterdam. Haar vader voelde dreiging en vertrok met zijn vrouw en zeven kinderen naar de schuilkelder.  Er ontstond paniek, velen overleefden het niet, huizen waren ingestort, Jeanne kan nog steeds in elkaar krimpen bij hevige onweer. Voor de kinderen die het hadden overleefd werd zo mogelijk gezocht naar pleeggezinnen. Peuter Jeanne kwam samen met haar zusje Nel bij de familie Bakker in Koog aan de Zaan. Haar zusje kreeg heimwee en de meisjes werden na enkele maanden teruggebracht naar hun ouders, die moeite moesten doen om eten op tafel te krijgen. Jeanne kreeg prompt heimwee naar haar pleegvader; zij mocht weer terug. In het pleeggezin was aan eten geen gebrek en zou ze toen al gevoeld hebben hoe zorgzaam haar pleegvader voor haar was?

De familie Bakker was een welvarend gezin maar kende wel andere spanningen ten gevolge van de oorlog. Er waren er regelmatig een aantal onderduikers in huis. Ook verbleef er dikwijls een joods gezin voor een nacht. De Duitsers voerden controles uit. Jeanne weet zich nog te herinneren dat er op de deur werd gebonkt: Aufmachen! Jeanne moest meteen in haar bed gaan liggen. Het dienstmeisje Alie, 15 jaar, goot lysol over de trap en pleegmoeder trok een jasschort aan. Toen kon de deur open en moeder zei: Je kunt wel binnenkomen maar mijn dochter heeft roodvonk. De geur van lysol was overduidelijk. De Duitsers, panisch voor besmettelijke ziekten, draaiden zich om en verdwenen. Moeder en pleegdochter werden ook een keer onder schot gehouden door een Duitse soldaat. ‘Doodeng’ zegt Jeanne als ze het weer vertelt. Ze heeft meerdere keren in haar bed gelegen met het voorwendsel roodvonk te hebben. In de zomer van 1944 kreeg ze de gevreesde ziekte echt, pleegmoeder verzorgde haar.
Jeanne is niet meer uit de Zaanstreek vertrokken. Haar ouders zijn wel op visite geweest maar hebben haar nooit mee naar huis genomen. De band met haar pleegvader maakte veel goed. Hij noemde haar als kleuter Gijs, naar het verhaal van Hollebolle Gijs, hij vond dat ze op hem leek, ze had altijd honger. Haar pleegvader gaf haar de kans de verpleegstersopleiding te volgen in Utrecht; een droom kwam uit. Jeanne heeft haar achternaam op haar 52e officieel laten veranderen in de naam van haar pleegvader; uit eerbetoon. 


Levensverhaal opgetekend door Annemieke Blom, schrijfster Levensboeken Humanitas Zaanstreek.

Reactie

Schrijf een reactie

Let op, alleen platte tekst invoeren.
    1 ster           5 sterren
Captcha

Tags: Annemieke Blom, Blog, Levensboeken, Humanitas, ZaanstreekGerelateerde artikelen

Annemieke Schoen. "Mijn oma heette Marie Kruit"

Ze liet een haringkar timmeren en reed met haar vishandel door de straten van Zaandam met een strot die drie straten kon overschreeuwen.

Marjo Verhaar. "Dat kan ik zélf wel".

Dat het niet altijd slaagt, hoort bij het leren. Gymles op school. Gymschoentjes aan. Je ziet meteen welke kinderen thuis de ruimte krijgen om te leren en welke niet.

Nooit meer bruine bonensoep

Haar ouders waren begaan met het lot van de Joden en zo brachten Henny en haar vader elke zaterdag koek en kaas naar de Joodse gemeenschap in Amsterdam.

Zwemmen in kraters van bommen

Een luchtgevecht speelde zich voor hun ogen af. Een Duits vliegtuig werd geraakt, de piloot sprong uit het brandende toestel.